keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Roskat


Roskat. Juupa juu. Niitä pursuaa tämän huushollin nurkka jos toinenkin... meillä käy roska-auto parin viikon välein. Eilen tämä auto kuitenkin jätti tulematta ( joo en tiiä onks joku pyhäpäivä vai mitä...). No mitäs siitä jos jättää tulematta, tulee sitten varmaan seuraavana päivänä. Paitsi että ei tule. Tulee vasta kuukauden - juu KUUKAUDEN - päästä. Siis mitä????? Miten voi noin vaan jättää tulematta?

Pitää vissiin olla sitten roskaamatta entistä tärkemmin. Tällä Norjassa on roskien lajittelu viety mahdollisimman pitkälle ja tällainen perustallaaja on ihan ihmeissään. Hyvä siis että lajitellaan. :) Saatiinkin jo alkuun meidän vuokraemännältä ohjeistusta roskien lajitteluun ja sopivasti tipahti joku ohjelappunenkin postilaatikkoon.

Mutta siis meidän pihassa on kolme säiliötä; musta, ruskea ja sininen. Sitten on vielä komposti. Komposti on ainut selkeä; eli sinne vaan kaikki ulkojäte. Ruskeaan törrppöön laitetaan sitten muut biojätteet + lastenVAIPAT????? En kyllä olis ite heitelly muovisia kertakäyttövaippoja bioon... mutta sinne siis. Niin ja nää meidän vuokraisännät laittaa joukkoon myös paperia ja pahvia. Esimerkiks muropaketteja. Nekään ei miusta kyseiseen törppöön kuuluis... muttamutta.

Siniseen menee paperit. Mutta siellä näyttää olevan paljon muutakin... muovipusseissa???? Eli pahvit, paperit ja juomapahvit ( maitotölkit sun muut) pitää kaikki keräillä erikseen pusseihin. Tai ainakin nuo juomatölkit pusseihin. Tää osio on vielä hieman hämärää ( varsinkin kun tosiaan pahveja näkyy olevan myös siellä biossa).... Ohjeistakaa ihmeessä ken tietää. :)

Sitten kaikki muovi pitää kerätä omaan pussiin. Eli huuhdotaan kaikki jugurttipurkeista makkarapaketteihin ja leipäpusseihin ja kerätään sitten isoon muovipussiin. Tää pussi pitää sit laittaa päällimmäiseks sinne siniseen PAPERI törppöön hakupäivänä. Selkeetä.

Sitten tietenkin kaikki lasit ja metallit ja muut pitää ite viedä kierrätyspisteeseen.

Nii ja se mustatörppö on sitten lopuille, mitä tosta jää... Ja tää astia tyhjennetään vaan kerran kuukaudessa, joten todellakin pitää miettiä mitä sinne roskiin laittaa, ettei se täyty ensimmäisen viikon aikana.

On tässä vielä opeteltavaa... kaiken lisäksi saa kuulemma sakot, jos lajittelee väärin.... ompahan ainakin motivaatiota. :D

ONNEKS on tuo ekstra huone niin ei kaikki sentään pyöri näkyvillä...

4 kommenttia:

 1. Näyttää olevan pieniä kuntakohtaisia eroja jätteiden lajittelussa ja keräämisessä. Me muutimme vuosi sitten kunnasta B sen naapurikuntaan A ja systeemit ovat ihan erilaiset. Teidän kunnan nettisivuilta voi löytyä lisätietoa, jos kaipaat selvennystä siihen, miten pitää toimia.

  Tuon muovisäkin säilyttäminen sisätiloissa (jos ei ole vaihtoehtoja) voi olla aika haasteellista. Aina se pyörii jaloissa vaikka kuinka olisi komerossa piilossa, ja auta armias jos joku pakkaus tulee pestyä huonosti. Yh, sitä lemua...

  VastaaPoista
 2. Hehee. Kannatti pauhata kun se roska-auto tulikin sitten tänään. :D Ja onneks meillä on se muovinkeruu jätesäkki tuolla varastossa ulkona. Mutta oikeestihan tää on hyvä, että kierrätetään!

  VastaaPoista
 3. Vaipat bioon? Hmmm.... Suomen äitiyspakkauksen kestovaippaoppaassa kerrottiin, että yksikään KOSKAAN käytetty kertakäyttövaippa ei ole vielä maatunut... eikö ne kuuluis sinne mustaan pönttöön? Hajuhaitta voi vaan olla melkoinen, jos musta tötsä tyhjennetään kerran kuussa... :)

  VastaaPoista
 4. Joo ihan samaa mietin... no mennään maan tavalla, kun kerta ohjeissa erikseen neuvotaan vaipat sinne boitörppöön laittamaan. Tiedä sitten mitä ne niille tekee... polttvat ilmeisimmin.

  VastaaPoista