perjantai 9. elokuuta 2013

Hyvät treenikengät

Millaiset on hyvät treenikengät? Kuka on ikinä miettinyt tätä pähkäillessään uusien kenkien ostoa? TAi siis yleensäkään välineurheilijana ostaessaan uudet kengät kun taas aloittaa liikkumisen? ;) Itse ostin viime viikolla uudet kunnon "aerobic" kengät taas pitkästä aikaa! Ja päädyin siis pähkäilemään kenkäasiaa.

No perus-Pirkkohan sieltä kaupasta tietenkin valikoi ne kaikista pinkeimmät ja kivoimman näköiset. Peruspirkoillehan tämä valintakriteetri useasti riittääkin. :) Mikäli askellus on suht normaali ja salilla käydään pyörimässä se pari kertaa viikossa. Ehkä myös joku jumppakerta sinne mahtuu mukaan. Nykypäivänä perus "fitneskengät" onkin välttävät tähän tarkoitukseen.

Siitä huolimatta hyvistä kengistä saa paljon iloa treeniin ja varsinkin treenin jälkeiseen aikaan. Ja onhan hienot uudet kengät aina kiva motivaatiopiikki. :)

Itse lähdin nyt valikoimaan uusia kenkiä miettien seuraavia kriteerejä;

1. Mikä on treenattava laji? 

 - Kannattaa miettiä, että erilajeihin suunnatut kengät tosiaan on tehty ajatellen kyseistä lajia! Jäykät sisäpelikengät eivät esimerkiksi ole tehty jumppia ajatellen. Myöskään lenkkarit eivät ehkä ole se paras vaihtoehto salillakäymiseen, sillä suht korkea kanta ei ehkä ole ihanteellisin ainakaan vapailla painoilla harjoitteluun. Spinningissäkin huomaa treenamisen aika nopeaa kun jumppakengät vaihtaa lukollisiin pyöräilykenkiin. Tosin mikäli cyke kenkiin ei halua panostaa, suosittelen tasapohjaisia ( esim sisäpelikengät) kenkiä pyöräilyyn, sillä ne pysyvät polkimissa huomattavasti siroja jumppakenkiä paremmin. Perus jumppiin ( esim. Pumppiin) valikoisin ihan perus fitneskengät. Lenkkarit jättäisin ehken kaappiin, sillä lenkkareissa ei aina pito ole se parhain vaan ne voi olla vähän liukkaat vaikka askelkyykyissa

- Minun lajit tulee pitkältikin olemaan syksyn Step step ja step.  Eli lähdin hakemaan kenkiä, jotka ovat tukevat nilkan ympäriltä ( raskauden myötä tuli sitä painoa sen verran, että vasen nilkka - joka on muuten yhdellä tennistunnilla verkon yli hypätessä muljahtunut ihan kunnolla - on alkanut reistailemaan ihan riesasti asti. Nilkka muljahtelee ihan jatkuvasti, vaikka olisi ihan normaalit kengät jalassa eikä mitkään korkkarit.), tietenkin myös joustavat ( sallivat tietyssä määrin kaikki liikesuunnat) sekä tärkeimpänä hyvä iskunvaimennus! Jos siis aion hyppiä kolmekin tuntia viikossa, säästän varmasti selkää kipeytymästä entisestään!  Monethan tykkää käyttää vaimennuksen vuoksi lenkkareita hyppivissä jumpissa ja ihan hyvä vaihtoehto sekin. 




2. Kuinka usein treenataan? Oma aktiivisuus? 

- Mikäli jotain tiettyä lajia alkaa harrastamaan useasti viikossa, suosittelisin panostamaan lajin kenkiin. Esimerkiksikin niihin pyöräilykenkiin, jos spinningista innostuu kovasti. Lajista saa varmasti paljon enemmän irti. Lisäksi jos tietää olevansa jumppaaja, joka tekee esim. liikkuvissa jumpissa aina sen "high" vaihtoehdon ( esim. combatissa hyppypotkut), lähtisin etsimään kenkiä hyvin vaimennuksin. Jos taas tiedän, että hyppiminen jää steppitunnilla vähemmäksi, voisi perus treenikengillä pärjätä ihan ongelmitta.

- Tosiaan vähintään sen kolmekertaa viikossa tulen ohjaamaan hyppiviä tunteja, joten fiksua panostaa kunnon kenkiin. Meillä ohjaajilla on varmastikin useasti se "ongelma" että kenkiä pursuaa joka nurkassa, koska niitä saa aika monet vuodessa kaiken maailman tapahtumista ja useasti työnantajaltakin.  Tämän takia kenkien osto jää vähemmälle ja käytetään niitä perusjumppareita. Näin olen tehnyt valitettavasti itsekin. No tiedän, että innostuessani tulen hyppimään jonnekin kattoon saakka. ;) Eli tärähtelyt minimiin. Hyppytunneilla ( tähän luokkaan omissa treeneissä menee mm. step, aerobis ja combat) kannattaa huomioida erityisesti päkiävaimennus, joka puolestaan sulkee helposti juoksulenkkarit pois laskuista. 





3. Tuleeko mitään "ongelmia" ottaa huomioon? 

- Varsinkin vanhemmiten ( heh heh) alkaa selkä tulemaan kipeäksi ja nivelet paukkumaan. Kyllä vain - täällä varsinkin! Voisikohan hyvillä kengillä edes himpun hidastaa tätä rappeutumista?  :D Uskoisin näin. Montakohan tuntia samoilla kengillä kannattaa jumpata tai juosta? Tietenkin oman askellus kannattaa ja PITÄÄ myös huomioida treenikenkiä ostaessa. Useissa urheiluliikkeissähän voi nykyään testata askelluksen, ja he sitten pystyvät paremmin suosittelemaan kenkiä tai tarkemmin varmaankin kenkiin oman laisia ja oikeita pohjallisia. Kovasti treenatessa kuormitus on aina suurempi joten hyviin kenkiin panostaminen varmasti kannattaa.

-Kuten jo mainitsinkin muljahteleva nilkka oli se viimeinen työntö minulle uusien kenkien hankkimiseen. Halusin kengät, tulevat tukemaan nilkkaa suhteellisen korkealle. Samoin ainaisena selkävaivaisena vaimennus oli tärkeää! 

Tällä kertaa valikoin siis vanhat kunnon "aerobic"kengät! Rykä on aika suosittu merkki meidän "työläisten" keskuudessa, joten luotin siihen. Viikko testausta takana ja tyytyväinen olen ollut.



Tähän vielä koottuna omiin lajeihin käyttämäni kengät; 

Salille; perus fitneskengät  
Jumpat; Perus fitneskengät
Hyppyjumppiin; "Aerobic" kengät
Spinning; cykekengät 

Huom! En ole mikään urheilukenkien ammattilainen joten ohjeiden noudattaminen ihan omalla vastuulla! :D Jotain kokemusta kuitenkin on kun kenkiä kuluu ja jumpattuja tunteja tulee "jokunen" vuodessa. JA te paremmin tietävät täydentäkää ja korjatkaa ihmeessä! 

Ps. Ada rakas tänään 6 kk! Nii ja meillä ei taas vaihteeks toimi kunnolla netti kun yläkertalaiset vaihtoi liittymää... pitää visiin mennä aina julkaseen jonnekin tonne kahvilaan. :D 

2 kommenttia:

  1. Hei muistan elävästi tuon tennisverkkoon takertumisen, yksi siun näyttävimmistä ilmalennoista ;) Siitä on kyl jo ikuisuus aikaa että onkohan ees sama kerta?
    Api

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä juurikin se kerta. :D Hei kuule just tänään mietin teitä, että miten teillä menee?

      Poista